Sinuzit Tedavisi , Karabas Otu

Karabaş otu (Lavandula stoechas

Tür:L. stoechas
Binominal adı
Lavandula stoechas L.

Karabaş otu (Lavandula stoechas), ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından Akdeniz bölgesinde yetişen, 30-100 cm. büyüklüğe erişen çok yıllık bir bitkidir.


Konu başlıkları

1 Özellikleri 2 Ekolojik istekleri 3 Kullanımı 4 Yararları 5 İlgili Olabilecek Siteler

Özellikleri

Yapraklar, uzun, grimsi ipeksi tüylü 1-4 cm.dir. Çiçekler, pembe-mordur, 10-30 cm uzunlukta sivri uçlu ince yapraksız saplar üzerindeki 2-3 cm uzunluğunda çiçekler görülür. Her bir çiçekte 4-8 mm uzunluğunda bir taç yaprak bulunur. Sivri ucun üstündeki çiçekler daha büyük, uzun ve parlak lavanta mavisi renklerdedir (Nadiren beyaz).

Ekolojik istekleri

Kuraklığa hoşgörülüdür. Nötr veya bazik topraklar ile orta nemli yerleri tercih eder.

Kullanımı

Karabaş otunun kullanımı çok eski tarihlere dayanır. Osmanlı tarihinde, eczanelerde koleraya karşı kullanılması için ferman çıkarılmış. Birinci Dünya Savaşında bol miktarda yaralardaki mikropları öldürmek amacıyla kullanıldığı görülmüştür..

Kan dolaşımını düzenleyici özelliği yüksek oranda (yaklaşık 5 000 ppm) içerdiği rosmarinik asitten kaynaklanmaktadır. Rosmarinik asitin önemli diğer iki özelliği antiatherosclerotic (damar sertliğine karşı) ve kanı sulandırıcı özelliğinin olmasıdır.

Karabaş otunun içerdiği 1,8-cineole; antibakteriyel, antialerjik, sedatif (sakinleşti rici), antirhinitis (burun nasal membranında oluşan enfeksiyona karşı), antilaryngitic (ses tellerindeki enfeksiyonlara karşı) ve hypotensive (tansiyon düşürücü) özelliği olan bir maddedir. Genel olarak karabaş otu yirminin üzerinde antibakteriyel özellikli etkin madde içermektedir. Özellikle, içerdiği caryophyllene maddesi staphylococ ve de streptococ bakterilere karşı spesifik (özel) olarak çok güçlüdür.

Yararları

* Balgam söktürücü özelliği
* İdrar yolları enfeksiyonlarında
* Egzema yaralarında
* Sinir ve kalp kuvvetlendirici olarak
* Ağrı kesici özelliği
* Sinüzit rahatsızlığı
* Beyin tümörlerinde
* Akciğer ve kan kanserlerinde
* Sinirsel baş ağrıları
* Uykuya geçememe durumlarında
* Yüksek tansiyon
* Kan dolaşımı bozukluğunda
* İç huzursuzluğu
* Yorgunluk
* Romatizmal ağrılarda
* Kanı sulandırmak

için kullanılır.

Tibbi Etkileri ve Kullanımı Osmanlılar döneminde koleranın tedavisinde bile yer almış olan karabaş lavantası eskiden antiseptik, yara iyileştirici, yatıştırıcı, balgam söktürücü, idrar yolları enfeksiyonlarını giderici, egzama yaralarını iyileştirici, sinirleri ve kalbi güçlendirici etkileri nedeniyle sıkça kullanılırken günümüzde daha seyrek kullanılır olmuştur.

Bu etkilerini sağlamak üzere % 2'lik infüzyonu dahileri kullanılır. Yani, 1 litre kaynar suya 20 gr. kurutulmuş karabaş lavantası yaprak ve çiçek karışımı hesabıyla ve kaynar suyun içinde 10-15 dakikalık demlendirmeyle bir infüzyon hazırlanır. Bu infüzyon, günde iki-üç kez birer bardak içilir.

Antiseptik ve yara iyileştirici etkilerinden yararlanılmak üzere, piyasada satılan karabaş lavanta esansı (yağı), şikayetli yerlere dıştan uygulanır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Knight Online Genel Bilgiler ve Tüyolar

Rebirth item upgrade yöntemi knight online

Tecavüz +18